Przepis na Tarta śliwkowa
SKŁADNIKI DO TARTA ŚLIWKOWA co to jest
Gotowanie Tarta śliwkowa. Składniki do cukru pudru    •  25 dag tłuszczu    •  szczypta soli    • .

Jak ugotować Tarta śliwkowa

Definicja TARTA ŚLIWKOWA: ciasto:
  
•  50 dag maki pszennej
  
•  3 łyżki cukru pudru
  
•  25 dag tłuszczu
  
•  szczypta soli
  
•  1 żółtko
  
•  1/3 szklanki wody
   na wierzch:
  
•  2 jajka
  
•  1 białko
  
•  3 łyżki bardzo gęstej śmietany
  
•  3 łyżki cukru pudru
  
•  1/2 kg śliwek
   Etapy przygotowania 1.  Wyrobić ciasto.
    
2.  Rozwałkować na blachę, założyć brzegi; upiec dobrze na złoty kolor.
    
3.  Wyjąć z piekarnika, ułożyć śliwki (bez pestek) przekrojone na pół (krojeniem do góry) i wstawić do piekarnika na 25-30 min., aż się śliwki upieką.
    
4.  3 białka ubić wraz z cukrem na pianę, potem dodać żółtka, a następnie śmietanę. Wylać na ciasto ze śliwkami i wstawić do piekarnika – zapiec aż wierzch/ ciasto się zetnie.

Czym jest Tarta śliwkowa znaczenie w Słownik T .