Przepis na Tejes csirkeleves
SKŁADNIKI DO TEJES co to jest
Gotowanie Tejes csirkeleves - zupa z kurczaka z mlekiem. Składniki do skrzydełka piersi udka)- 1.

Jak ugotować Tejes csirkeleves - zupa z kurczaka z mlekiem

Definicja TEJES CSIRKELEVES - ZUPA Z KURCZAKA Z MLEKIEM: - ok. 70 dag kawałków kurczaka (dowolnie: skrzydełka piersi udka)
- 1 łyżka kopiasta czerwonej słodkiej papryki w proszku
- 1 średnia cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 4 szklanki mleka
- 1-2 jajka
- m?ka


Kawałki kurczaka nasolić na godzinę przed gotowaniem. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka - większe podzielić na dwie czę?ci, żeby wszystkie były tej samej wielkości. Na ostrym ogniu smażyć, aż się przyrumieni?. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce albo rozdrob- nić w malakserze.
Wyjąć kurczaka, wrzucić cebulę i czosnek i na malutkim ogniu zeszklić, ale, broń Boże, nie przysmażyć! Dorzucić kurczaka, szczyptę (nie więcej) pieprzu oraz paprykę, zamieszać i zalać 4 szklankami zimnej wody.
W tym czasie rozbić jajka, dodać szczyptę soli i tyle mąki, żeby ciasto było trochę gęstsze niż na lane kluski lub naleśniki. Kiedy kurczak jest już miękki (ok. 20-30 min), nabierać ciasto łyżką i odkrajając nożem małe kluseczki - wrzucać je do zupy. Można też wlać ciasto przez specjalne sitko do lanych klusek (s? takie w sklepach).
Raz zagotować i wlać mleko. Gdy mleko się zagotuje, szybko zdjąć garnek z ognia, żeby nie wykipiało. Dosolić do smaku. Podawać.

Czym jest Tejes csirkeleves - zupa z znaczenie w Słownik T .