Przepis na Tempera
SKŁADNIKI DO TEMPERA co to jest
Gotowanie Tempera. Składniki do olejCiasto:100 g mąki,1 jajo,50 ml wodySos:2 łyżki mirinu,4 łyżki.

Jak ugotować Tempera

Definicja TEMPERA: 1 kalmar,
8 krewetek,
4 grzyby,
zielenina,
2 papryki,
olej

Ciasto:
100 g mąki,
1 jajo,
50 ml wody

Sos:
2 łyżki mirinu,
4 łyżki sosu sojowego,
1 i 1/4 szklanki bulionu z ryby,
posiekany szczypiorek,
sok z cytryny,
sól,
starta rzepa,
starty imbir

Przygotować sos: ogrzać mirin, wlać sos sojowy i bulion, wrzucić rybę, krótko zagotować i przecedzić. Kalmara oczyścić usuwając dług? ość i wszystkie błony, odci?ć macki, umyć, przekroić na pół, rozpłaszczyć, pokroić na kawałki 3x8 cm. Rybki sprawić nie odcinając ogona, przekroić na pół pionowo - przez grzbiet do brzucha, wyjąć kręgosłup, umyć. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w paski. Grzyby oczyścić i przekroić wzdłuż z trzonkiem na pół. Jajko wymieszać z wod?, wsypać m?kę i rozmieszać widelcem niezbyt dokładnie. Rozgrzać olej w głębokim naczyniu. Zanurzać kolejne składniki ciasta i smażyć na lekko złoty kolor, wyjmować i przekładać na siatkę do os?czenia. Odcedzone składniki potrawy przekładać na indywidualne talerzyki wyłożone bibuł?, na każdym położyć czę?ci kalmara, grzyby i paprykę, posypać zieleniną. Sos podać oddzielnie do maczania.

Czym jest Tempera znaczenie w Słownik T .