Przepis na Tort czekoladowy
SKŁADNIKI DO TORT CZEKOLADOWY co to jest
Gotowanie Tort czekoladowy ze śliwkami w wódce. Składniki do czubate łyżki mąki • 2 łyżki kakao •.

Jak ugotować Tort czekoladowy ze śliwkami w wódce

Definicja TORT CZEKOLADOWY ZE ŚLIWKAMI W WÓDCE: Składniki Biszkopt: • 5 jajek • 5 łyżek cukru • 3 czubate łyżki mąki • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia    Masa: • 1 słoik Nutelli (700 g) • 35 dkg suszonych śliwek kalifornijskich • 0,25 l wódki • kostka masła • 2 czubate łyżeczki żelatyny   Poncz: • 1/4 szklanki wody • 2 łyżeczki cukru • sok z 1/2 cytryny Etapy przygotowania 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić razem, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Na końcu delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem i kakao. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. 2. Śliwki namoczyć w wódce na noc w zakręconym słoiku. Następnego dnia owoce odsączyć, wódkę zostawić. Śliwki pokroić w cienkie paseczki. 3. Biszkopt naponczować. Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, aby napęczniała. Rozpuścić ją w kilku łyżkach wrzątku (tylko tyle, żeby nabrała płynnej, gęstej konsystencji). 4. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce Nutelli i po jednej łyżce wódki, w której moczyły się śliwki – na przemian. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. 5. Na biszkopt wyłożyć masę, następne śliwki pokrojone w paseczki (lekko je wbić w masę). Polać dowolną polewą.

Czym jest Tort czekoladowy ze śliwkami znaczenie w Słownik T .