Przepis na Tort makowy
SKŁADNIKI DO TORT MAKOWY co to jest
Gotowanie Tort makowy. Składniki do pudru5 żółtek2 łyżki płynnego miodu1 łyżka mąki1/2 szkl.

Jak ugotować Tort makowy

Definicja TORT MAKOWY: 20 dag maku
1 szkl. mleka
15 dag masła
20 dag cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka mąki
1/2 szkl. gęstego dżemu porzeczkowego lub morelowego lukier:
kieliszek rumu / wódki
2 łyżki soku z cytryny Mak zalać wrz?cym mlekiem i gotować na małym ogniu 10 - 15 min. Przepu?cić 2-3 razy przez maszynkę do mielenia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Kolejno dodawać żółtka i otrzymaną masę poł?czyć z makiem, dodając miód i m?kę. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wysypać bułką m?ką. Przełożyć do niej ciasto i piec ok. 40 min. Po ostygnięciu powlec go cienką warstwą gorącego przetartego przez sito dżemu i gdy zastygnie polukrować lukrem utartym z podanych składników.

Czym jest Tort makowy znaczenie w Słownik T .