Przepis na Tort ponczowy
SKŁADNIKI DO TORT PONCZOWY co to jest
Gotowanie Tort ponczowy starowiedeński. Składniki do ziemniaczanej- 8 jajek- 1 szklanka cukru- 1.5.

Jak ugotować Tort ponczowy starowiedeński

Definicja TORT PONCZOWY STAROWIEDEŃSKI:  Biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
- sok z 1 cytryny
- sok z 2 pomarańczy
- 50 ml rumu
- 2 łyżki cukru
Do przełożenia i dekoracji:
- 20 dag masy marcepanowej
- 25 dag cukru pudru
- 20 dag dżemu morelowego
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 100 ml rumu
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 10 dag płatków migdałowych


Białka ubij na sztywną pianę, utrwal cukrem, wymieszaj z żółtkami oraz wszystkimi sypkimi składnikami. Piecz około 45 minut w temp. 180°C w natłuszczonej tortownicy. Następnego dnia przekrój biszkopt na 3 blaty i nas?cz je sokiem z cytrusów wymieszanym z cukrem i rumem. Dwa górne krążki przełóż marmolad? pomarańczową. Marcepan cieniutko rozwałkuj, posypując stolnicę cukrem pudrem. Gdy masa wchłonie około 10 dag cukru pudru, wytnij z niej kr?żek o średnicy biszkoptu. Pozostały marcepan zmieszaj z połową rumu, rozsmaruj na dolnym kr?żku, ułóż na nim 2 blaty przełożone dżemem i lekko doci?nij. Z reszty cukru pudru i rumu utrzyj l?ni?cy lukier. Dwie łyżki lukru wymieszaj z kakao. Podgrzej i zmiksuj dżem morelowy. Wierzch tortu równiutko pokryj glazur? morelową, przykryj krążkiem marcepanowym. Lekko doci?nij, pokryj białym lukrem. Posmaruj glazur? boki tortu i posyp je zrumienionymi płatkami migdałowymi. Szpryc? napełnioną ciemnym lukrem narysuj na torcie spiralę i - rozci?gając ją nożem od środka ku brzegom - zaznacz porcje. Pozostaw do zastygnięcia lukru.
Do tego tortu podaje się kawę Marii Teresy. Ulubionym napojem cesarzowej była podobno duża mokka z likierem pomarańczowym, czap? bitej śmietany i kolorowym maczkiem cukrowym na wierzchu

Czym jest Tort ponczowy starowiedeński znaczenie w Słownik T .