Przepis na Tort waniliowo
SKŁADNIKI DO TORT WANILIOWO co to jest
Gotowanie Tort waniliowo-migdałowy. Składniki do płaskich łyżeczek masła10 dag śmietany.

Jak ugotować Tort waniliowo-migdałowy

Definicja TORT WANILIOWO-MIGDAŁOWY: 2 i 1/4 szkl. mleka
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
5 płaskich łyżeczek masła
10 dag śmietany kremówki
torebka budyniu waniliowego
1/2 cukru waniliowego
1 jajko
15 dag płatków migdałowych
4 dag drożdży
2 łyżeczki żelatyny
szczypta soli do przesianej mąki dodać drożdże, wlać 6 łyżek ciepłego mleka, wsypać czubat? łyżkę cukru, rozrobić z czę?ci? mąki. Całość odstawić na 15 min. pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dodać jajko, cukier waniliowy, sól, łyżkę miękkiego masła. Całość zagnieść na miękkie ciasto. Ponownie odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Roztopić resztę tłuszczu, wsypać 2 łyżki cukru, mieszając, aż się rozpu?ci, dodać ?mietanę, całość lekko zagotować. Wsypać płatki migdałowe, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Tortownicę  wysmarować masłem i wysypać m?ką, napełnić ciastem. Odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika , piec 30 min. w temperaturze 175 stopni C. Rozprowadzić żelatynę w małej ilości wody. Utrzeć proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i reszt? cukru. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać proszek budyniowy, stale mieszając. Ponownie lekko zagotować. Do gorącego budyniu dodać żelatynę, stale mieszając. Ciasto przekroić na 2 warstwy. Posmarować dolny kr?żek mas? budyniową.

Czym jest Tort waniliowo-migdałowy znaczenie w Słownik T .