Jak ugotować Vanilkove rohlicky - oryginalny czeski przepis
Definicja VANILKOVE ROHLICKY - ORYGINALNY CZESKI PRZEPIS: Składniki 1 duża kostka miękkiego masła (250 g) 1/2 szklanki cukru 2 szklanki przesianej mąki 1 szklanka zmielonych lub posiekanych, obranych migdałów 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki soli cukier puder do posypania Sposób wykonania Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszysta masę. Dodawać makę, po 1/2 szklanki na jeden raz i mieszać dalej. Dodawać kolejno migdały, cukier/ aromat waniliowy i sól. Z ciasta uformować kulę, owinąć przezroczysta folia i włożyć do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu odrywać z kuli kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Rolować na grubość ok 1 cm i zaginać brzegi, formując rożki. Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem, lekko posmarowanym masłem. Układać rożki w odległości min. 1 cm od siebie (podczas pieczenia lekko się rozpływają). Piec ok. 15 min., aż się lekko zarumienia.
Rohlicky wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Czym jest Vanilkove rohlicky znaczenie w Słownik V .