Jak ugotować Veal Scaloppini
Definicja VEAL SCALOPPINI: Składniki: • 2 porcje sznycli cielęcych
• 2 jabłka
• 1 śmietana kremówka
• 1 do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej lub w oryginale mąki arrowroot
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek do smażenia
• kieliszek czystej wódki
Etapy przygotowania 1. cielęcinę pokroić w paski, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na oliwie, lekko zrumienić
2. 1 jabłko obrać ze skórki. Obydwa jabłka pokroić w ósemki, dodać do smażonej cielęciny.
3. Mąkę ziemniaczaną lub mąkę arrowroot wymieszać ze śmietaną dolać docielęciny z jabłkami. Przykryć i dusić na wolnym ogniu. Na sam koniec duszenia, krótko przed podaniem dolać kieliszek czystej wódki.
4. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i słodko-kwaśną surówką z selera z brzoskwiniami.
Czym jest Veal Scaloppini znaczenie w Słownik V .