Jak ugotować Vitello tonnato
Definicja VITELLO TONNATO: Składniki: - 20 dag cielęciny na sznycle - 30 dkg tuńczyka w oleju (z puszki) - 6 filetów anchois - 4 żółtka - 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku - 2 łyżki musztardy - 3 łyżki małych kaparów - 1.5 szklanki oliwy - 2 łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz czarny Sposób przyrządzania: Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ostrym nożem pokroić mięso w cieniutkie plastry w poprzek włókien (najłatwiej kroi się mięso nie do końca rozmrożone). Wysmarować oliwą płaskie naczynie żaroodporne (najlepiej takie, w którym danie będzie można podać). Ułożyć w nim plastry cielęciny tak, by nie zachodziły na siebie. Posolić, popieprzyć, posmarować oliwą. Wstawić naczynie do piekarnika na 2 minuty. Wyjąć, nie przykrywać, trzymać w temperaturze pokojowej. Zmiksować żółtka z 4 łyżkami oliwy, musztardą, tuńczykiem, filecikami anchois, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Następnie dolewać po trochu, szybko mieszając, szklankę oliwy. Sprawdzić smak sosu, ewentualnie dodać soli i pieprzu. Posmarować plastry cielęciny sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i kaparami i podawać.
Czym jest Vitello tonnato znaczenie w Słownik V .