Przepis na Watrobka cieleca
SKŁADNIKI DO WATROBKA CIELECA co to jest
Gotowanie Watrobka cieleca "m szermel". Składniki do watrobki cielecej,1 peczek siekanej.

Jak ugotować Watrobka cieleca "m szermel"

Definicja WATROBKA CIELECA "M SZERMEL":
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 5,5 godz.
500 g watrobki cielecej,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
kilka kiszonych oliwek,
1/2 kiszonej cytryny, pokrojonej w kostke (przepis w "ogolne"),
sok z 1 cytryny,
150 ml oliwy do smazenia.
Marynata (szermula):
1 lyzka slodkiej, mielonej papryki,
1 lyzeczka mielonego kminku,
1 maly peczek zielonej kolendry lub pietruszki,
2 lyzki octu winnego,
100 ml wody,
sol,
kilka kiszonych oliwek,
1/2 kiszonej cytryny do przybrania.

1. Kolendre posiekac i utluc z sola w mozdzierzu. Polaczyc z pozostalymi skladnikami marynaty i starannie wymieszac.
2. Watrobke oczyscic, obrac z blony, umyc, osuszyc i pokroic w plastry. Zalac
marynata i odstawic na 4 godz. Wyjac, osaczyc (marynate zachowac) i obtoczyc
w mace. Smazyc na wrzacej oliwie, z obu stron, na jasnozloty kolor. Zdjac z
patelni, osaczyc (tluszcz ze smazenia zachowac) i ostudzic.
3. Pozostala marynate wymieszac starannie z drobno posiekana pietruszka. Dodac
100 ml oliwy ze smazenia, 200 ml wody i sok z cytryny. Zagotowac, dodac
oliwki, pokrojona w kostke kiszona cytryne, a nastepnie watrobke. Gotowac
kilka minut. Zdjac z ognia zanim sos zacznie gestniec.
4. Wylozyc na polmisek, przybrac oliwkami, kiszona cytryna i podawac.

Czym jest Watrobka cieleca "m znaczenie w Słownik W .