Przepis na Wątróbka cielęca i
SKŁADNIKI DO WĄTRÓBKA CIELĘCA co to jest
Gotowanie Wątróbka cielęca i szpinak z czerwoną cebulą z sosem sułtańskim. Składniki do czerwone.

Jak ugotować Wątróbka cielęca i szpinak z czerwoną cebulą z sosem sułtańskim

Definicja WĄTRÓBKA CIELĘCA I SZPINAK Z CZERWONĄ CEBULĄ Z SOSEM SUŁTAŃSKIM: 675 g wątróbki cielęcej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone cebule pokrojone w cienkie plastry
2 zmiażdżone ząbki czosnku
900 g szpinaku bez łodyg
2 łyżki wody
450 ml wywaru z kurczaka lub wołowiny
200 ml madery lub słodkiego wina
85 g rodzynek sułtanek namoczonych w soku z pomarańczy
85 g orzechów piniowych, lekko podprażonych
sól
?wieżo zmielony pieprz Poci?ć wątróbkę w plastry, usunąć z drobnych błon. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i powoli smażyć cebulę, aż nabierze złotego koloru.
Zdjąć ją z patelni i odłożyć. Rozgrzać  drug? łyżkę oliwy, dodać czosnek i smażyć 30 sekund, dodać szpinak. Gotować mieszając, aż się poddusi, przełożyć z patelni. Rozgrzać pozostały olej. Doprawić wątróbkę solą i pieprzem, smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Powinna być dobrze przyrumieniona na zewnątrz, lecz bladoróżowa w środku. osączyć. Usunąć tłuszcz z patelni. Dodać 2 łyżki wody i wywar, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić cebulę, dolać maderę, rodzynki oraz sok z pomarańczy, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień po minucie i gotować, aż sos stanie się gęsty. Dodać orzechy pinii i wątróbkę. Na szpinaku ułożyć wątróbkę, polać sosem.

Czym jest Wątróbka cielęca i szpinak z znaczenie w Słownik W .