Przepis na Wątróbka wieprzowa
SKŁADNIKI DO WĄTRÓBKA co to jest
Gotowanie Wątróbka wieprzowa po śląsku. Składniki do mleka - 1– 2 cebule - 2 łyżki mąki - 2 łyżki.

Jak ugotować Wątróbka wieprzowa po śląsku

Definicja WĄTRÓBKA WIEPRZOWA PO ŚLĄSKU: SKŁADNIKI: - 500 g wątroby wieprzowej - szklanka mleka - 1– 2 cebule - 2 łyżki mąki - 2 łyżki smalcu - 2– 3 kromki chleba - sól, pieprz - 2 szklanki bulionu (może być z kostki) PRZYGOTOWANIE: Wątróbkę myjemy, wykrawamy żyły, obieramy z błon i zalewamy mlekiem na 30– 40 minut. Wyjmujemy, płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Oprószamy mąką i lekko podsmażamy na gorącym smalcu z dodatkiem cebuli pokrojonej w kostkę. Przekładamy do rondla, oprószamy solą i pieprzem, zalewamy bulionem i dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy 1/2 łyżki smalcu, wrzucamy pokrojony w kostkę chleb, zrumieniamy. Dodajemy do wątróbki, delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze 5– 7 minut.

Czym jest Wątróbka wieprzowa po śląsku znaczenie w Słownik W .