Przepis na Wątróbka z
SKŁADNIKI DO WĄTRÓBKA Z co to jest
Gotowanie Wątróbka z jabłkami po berlińsku. Składniki do duże cebule1 szkl. mleka¼ kostki masła2.

Jak ugotować Wątróbka z jabłkami po berlińsku

Definicja WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI PO BERLIŃSKU: 60 dag wątroby cielęcej
2 duże kwaskowate jabłka
2 duże cebule
1 szkl. mleka
¼ kostki masła
2 łyżki mąki
szałwia
pieprz wątrobę umyć, osuszyć, pokroić na 4 plastry, usunąć żyłki i błony. Mleko wlać do miski, włożyć do niego wątróbkę, odstawić na 15 min. w chłodne miejsce. Cebulę pokroić na cienkie talarki, jabłka umyć, pokroić na krążki  o grubości ok. 0,5 cm. Na dużej patelni rozgrzać połowę masła i usmażyć jabłka z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Na patelni zarumienić talarki cebuli, oprószyć solą. Na drugiej patelni rozgrzać resztę masła. Plastry wątroby osuszyć, oprószyć szałwi? i szczypt? pieprzu, a następnie obtoczyć z m?ce. Usmażyć na rozgrzanym maśle po 3-4 min. z każdej strony. Po usmażeniu posolić. Obłożyć zarumienionymi jabłkami i cebul?.

Czym jest Wątróbka z jabłkami po znaczenie w Słownik W .