Jak ugotować Wielkanocne ciasto ze śmietanką
Definicja WIELKANOCNE CIASTO ZE ŚMIETANKĄ: Składniki Ciasto: 10 dag masła 5 dag cukru 1 jajko 10 dag mielonych orzechów laskowych 15 dag mąki Krem: 16 g żelatyny 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 jajka 12 dag cukru 4 cl koniaku 1/2 szklanki śmietany kremówki Dekoracja: posiekane pistacje kolorowe jajka z cukru" Sposób wykonania 1. Z mąki, orzechów, masła, cukru, 1 łyżki wody i jajka zgnieść ciasto kruche i watawić na dwie godziny do lodówki. 2. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (o średnicy 26 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200o. Upieczony kruchy spód pozostawić do wystygnięcia. 3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kawę zalać 1/4 litra wrzącej wody i rozpuścić w niej żelatynę. Bialka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ochłodzoną kawę z żęlatyną, delikatnie wymieszać. 4. Białka i śmietanę ubić oddzielnie na sztywno. Pianę z białek i 2/3 śmietany delikatnie wymieszać z masą kawową. Zastygającą masą kawową wypełnić spód ciasta. Wierzch udekorować rozetkami z bitej śmietany, posiekanymi pistacjami i kolorowymi jajkami
Czym jest Wielkanocne ciasto ze znaczenie w Słownik W .