Przepis na Wielkanocne ciasto
SKŁADNIKI DO WIELKANOCNE co to jest
Gotowanie Wielkanocne ciasto ze śmietanką. Składniki do jajko 10 dag mielonych orzechów laskowych.

Jak ugotować Wielkanocne ciasto ze śmietanką

Definicja WIELKANOCNE CIASTO ZE ŚMIETANKĄ: Składniki Ciasto: 10 dag masła 5 dag cukru 1 jajko 10 dag mielonych orzechów laskowych 15 dag mąki Krem: 16 g żelatyny 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 jajka 12 dag cukru 4 cl koniaku 1/2 szklanki śmietany kremówki Dekoracja: posiekane pistacje kolorowe jajka z cukru" Sposób wykonania 1. Z mąki, orzechów, masła, cukru, 1 łyżki wody i jajka zgnieść ciasto kruche i watawić na dwie godziny do lodówki. 2. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (o średnicy 26 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200o. Upieczony kruchy spód pozostawić do wystygnięcia. 3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kawę zalać 1/4 litra wrzącej wody i rozpuścić w niej żelatynę. Bialka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ochłodzoną kawę z żęlatyną, delikatnie wymieszać. 4. Białka i śmietanę ubić oddzielnie na sztywno. Pianę z białek i 2/3 śmietany delikatnie wymieszać z masą kawową. Zastygającą masą kawową wypełnić spód ciasta. Wierzch udekorować rozetkami z bitej śmietany, posiekanymi pistacjami i kolorowymi jajkami

Czym jest Wielkanocne ciasto ze znaczenie w Słownik W .