Przepis na Wielkanocny sernik
SKŁADNIKI DO WIELKANOCNY co to jest
Gotowanie Wielkanocny sernik. Składniki do 2 żółtka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki kwaśnej.

Jak ugotować Wielkanocny sernik

Definicja WIELKANOCNY SERNIK: Składniki • 30 dag mąki pszennej • kostka masła • 2 żółtka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 6 łyżek cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 80 dag białego sera • 8 jaj • 3/4 szklanki cukru • 150 ml śmietanki 30% • cukier waniliowy • 3 łyżki budyniu waniliowego (proszku) Etapy przygotowania 1. Ciasto: 1/2 kostki masła ucieramy z 6 łyżkami cukru, dodajemy dwa żółtka i dwie łyżki kwaśnej śmietany - wszystko mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia (łyżeczka), 2 łyzki mąki ziemniaczanej i 30 dag mąki pszennej i zagniatamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą schładzamy w lodówce. 2. Masa serowa: biały ser przecieramy przez sito (lub przy pomocy miksera). Dodajemy 8 żółtek, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, budyń oraz połowę kostki masła i wszystko mieszamy (przy pomocy miksera). Na koniec dodajemy śmietankę 30%. Ubijamy pozostawione białka (8 szt.) na sztywną pianę z odrobiną soli i dwiema łyżkami zimnej wody. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej. 3. Wcześniej przygotowanym ciastem wylepiamy tortownicę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą) i wlewamy masę serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godz. Można potrzymać trochę dłużej, by ser uzyskał złoty kolor. Gotowy sernik możemy posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem z białek.

Czym jest Wielkanocny sernik znaczenie w Słownik W .