Przepis na Wigilijny karp
SKŁADNIKI DO WIGILIJNY KARP co to jest
Gotowanie Wigilijny karp zapiekany w białym winie. Składniki do wytrawnego wina 2 łyżki stopionego.

Jak ugotować Wigilijny karp zapiekany w białym winie

Definicja WIGILIJNY KARP ZAPIEKANY W BIAŁYM WINIE: Składniki: 1 kg karpia 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki stopionego masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka szałwii z majerankiem sól pieprz 1 łyżka bułki tartej Sposób przygotowania: Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z szałwią, majerankiem i pieprzem. Dodaj drobno posiekane cebule. Tą mieszaniną natrzyj oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Ułóż dzwonka jedno na drugim, zalej winem, przykryj naczynie i pozostaw je w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Następnie ułóż rybę na żaroodpornym półmisku lub w brytfannie, skrop połową masła i winem z marynaty, piecz w temperaturze 180°C, aż się lekko przyrumieni. Rybę wyjmij, posyp bułką tartą, skrop pozostałym masłem. Ponownie włóż do piekarnika i piecz, aż bułka i masło nabiorą intensywnie złotej barwy.

Czym jest Wigilijny karp zapiekany w znaczenie w Słownik W .