Przepis na Winny czosnek
SKŁADNIKI DO WINNY CZOSNEK co to jest
Gotowanie Winny czosnek. Składniki do 20 dużych główek czosnku • szklanka octu 10 % • 10 łyżek.

Jak ugotować Winny czosnek

Definicja WINNY CZOSNEK: Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek czosnku • szklanka octu 10 % • 10 łyżek oleju słonecznikowego • 20 dag cukru • 2 łyżki soli • 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu • 4 listki • 2 łyżeczki ziarenek gorczycy • 2 gałązki świeżego estragonu (niekoniecznie)   Etapy przygotowania 1. Wino łączymy z octem oraz przyprawami i cukrem, zagotowujemy. Jeśli mamy estragon, siekamy go i dodajemy. 2. Czosnek obieramy, wrzucamy do wrzącej zalewy i gotujemy od ponownego zawrzenia przez 5 minut. 3. Odstawiamy wszystko na 12 godzin (np. na noc) 4. Następnie zagotowujemy czosnek w zalewie ponownie i gotujemy 5 minut, po czym studzimy i odcedzamy. 5. Ząbki czosnku rozkładamy do słoiczków, zalewamy marynatą, do każdego wlewamy łyżkę oleju, mocno zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Czym jest Winny czosnek znaczenie w Słownik W .