Przepis na Wódka poziomkowa
SKŁADNIKI DO WÓDKA POZIOMKOWA co to jest
Gotowanie Wódka poziomkowa. Składniki do poliwanego garnka, przesyp je funtem cukru tłuczonego.

Jak ugotować Wódka poziomkowa

Definicja WÓDKA POZIOMKOWA: Wsyp cztery garńce dojrzałych poziomek do poliwanego garnka, przesyp je funtem cukru tłuczonego, obwi?ż pęcherzem, postaw w spiżarni na dwadziescia cztery godzin; potem wlej wody Ľródlanej dwa garńce, wymieszaj zwolna, gdyby nie porozcierać jagód, postaw na cztery godziny, poczem zlej do worka flanelowego razem z jagodami i zcedĽ do jakiego naczynia. Do wody poziomkowej, wsyp cukru sześć funtów, gotuj powoli w r?dlu na czystym ogniu, zbieraj szumowiny starannie, osobliwie kiedy się zaczyna gotować; po odszumowaniu odstaw od ognia, włóz pół łuta cynamonu, niech zupełnie ostygnie, potem wlej dwa garńce spirytusu, powoli mieszając, i przecedĽ przez bibułę do butelek. Im się wolniej cedzi, tem wodka będzie czystsza.

Czym jest Wódka poziomkowa znaczenie w Słownik W .