Przepis na Wołowina w sosie
SKŁADNIKI DO WOŁOWINA W SOSIE co to jest
Gotowanie Wołowina w sosie grzybowym. Składniki do 1/2 filiżanki ciemnego piwa belgijskiego2 łyżki.

Jak ugotować Wołowina w sosie grzybowym

Definicja WOŁOWINA W SOSIE GRZYBOWYM: 2 cykorie
3 łyżki masła
sól
pieprz
1 łyżka cukru
3 i 1/2 filiżanki ciemnego piwa belgijskiego
2 łyżki oleju
1 (1-1.5 kg) polędwica wołowa
1 pokrojona na cz?stki czerwona cebula
1 filiżanka suszonych grzybów namoczonych w 1 filiżance ciemnego piwa
2 filiżanki bulionu wołowego
1/2 filiżanki gęstej śmietany Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój cykorie na połówki, czubkiem noża usuń gorzkie środki. Ułóż cykorie w małym rondelku, dodaj 1 łyżkę masła, przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej filiżankę piwa. Zagotuj, przykryj kawałkiem pergaminu i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. W tym czasie powinna odparować połowa piwa. W brytfannie rozgrzej olej. Mięso natrzyj solą i pieprzem, włóż na bardzo gor?cy olej, mocno obsmaż z każdej strony, tak aby utworzyła się br?zowa skórka. Wówczas wylej z brytfanny tłuszcz i wlej znowu pół filiżanki piwa. Podnieś temperaturę piekarnika do 220°C. Włóż mięso, piecz 15-20 minut. Brytfannę wyjmij z piekarnika, mięso zawiń w folię i odłóż na 5 minut. Roztop 2 łyżki masła w rondlu o grubym dnie. Włóż cebulę, smaż 3-4 minuty. Dodaj os?czone grzyby, du? kolejne 2-3 minuty. Wlej 2 filiżanki piwa, gotuj bez przykrycia, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj piwo, w którym moczyły się grzyby, znowu gotuj, aż do odparowania płynu. Wlej bulion i ?mietanę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku. Mięso pokrój na plastry, obłóż cykori? i grzybami. Polej sosem i podawaj.

Czym jest Wołowina w sosie grzybowym znaczenie w Słownik W .