Jak ugotować Wołowina z grzybami mun
Definicja WOŁOWINA Z GRZYBAMI MUN: - 30 dkg wołowiny (zrazówka lub rostbef),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 kieliszek wódki,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 dkg grzybów mun (mała gar?ć),
- olej,
- imbir.
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 płaskie łyżeczki maki ziemniaczanej,
- 1 kieliszek wódki,
- 1/3 szklanki wody. 1) Grzyby zalewamy przegotowaną, ciepł? wod? w sporej misce, gdyż pęcznieją i "rozrastają" się dość znacznie. Po 20 min. powinny osi?gnąć swoje właściwe rozmiary.
2) Mięso kroimy na cienkie plastry, a potem cienkie paski długości 5-6 cm. Wkładamy je do miski i tam mieszamy dokładnie z sosem sojowym, wódką i m?ką ziemniaczaną. Dodajemy 2-3 plasterki pokrajanego drobno imbiru. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na 1/2 godz.
3) Grzyby płuczemy i kroimy na nieco mniejsze czę?ci. Os?czamy z wody.
4) Przygotowujemy sos: 2 łyżki sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki wody mieszamy razem.
5) Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy mięso. Smażymy je ok. 2-3 min. cały czas poruszając i przewracając je energicznie na patelni. Powinno być obsmażone ze wszystkich stron. Dodajemy grzyby i smażymy razem jeszcze ok. 2 min.
6) Sos mieszamy dokładnie, aby m?ka ziemniaczana była dobrze rozmieszana i zalewamy składniki na patelni. Mieszamy jeszcze raz całość, doprowadzając jednocześnie sos do właściwej gęstości. Powinien oblepiać wszystkie składniki, pozostająć w lekko "kisielowatej" konsystencji.
Czym jest Wołowina z grzybami mun znaczenie w Słownik W .