Jak ugotować Zupa jarzynowa przecierana
Definicja ZUPA JARZYNOWA PRZECIERANA: Składniki
• 3 pietruszki • 4 marchewki • 1/2 selera • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1 szklanka mleka • 2-3 łyżki olej • siekana zielenina • sól
Etapy przygotowania
1. Jarzyny i cebulę obrać, opłukać i pokroić. Włożyć do garnka, dodać olej i dusić pod przykryciem 5-10 min., wlać potem tyle wody, by pokryła ona jarzyny i gotować aż do miękkości. 2. Ugotowane jarzyny utłuc tłuczkiem lub zmiksować, dodać mleko i tyle wody, by zupa nie była za gęsta. Przyprawić do smaku solą i zieleniną. 3. Dodać 1 ząbek czosnku (roztarty z solą).
Czym jest Zupa jarzynowa przecierana znaczenie w Słownik Z .