Jak ugotować Dorsz faszerowany
Definicja DORSZ FASZEROWANY: Składniki: - 3/4 kg filetów z dorsza - 1/2 szkl. tartej bułki - 1/2 szkl. mleka - 2 jajka - 1 spora cebula - 1 spory pęczek natki pietruszki - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka żelatyny spożywczej wywar: - 1 mały pęczek włoszczyzny (bez pora) - 2 średnie cebule - 1 łyżeczka wegety - 1 liść laurowy - 4 ziarnka ziela angielskiego - 4 ziarnka czarnego pieprzu
Sposób przyrządzania: Filety myjemy, przekręcamy poprzez maszynkę, wkładamy do dużej miski. Cebulę drobno siekamy, tak samo natkę. Do ryby dodajemy rozmoczoną w mleku bułkę, imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, cebulę i natkę. Wbijamy 2 całe jajka, albo - jeżeli chcemy, tak aby ryba była delikatniejsza - dwa żółtka i ubitą na sztywno pianę z dwóch białek. Wszystkie składniki bardzo precyzyjnie mieszamy na gęstą, jednolitą masę. Włoszczyznę i cebulę kroimy w cienkie talarki, wkładamy do podłużnej rynienki, zalewamy dwiema szklankami zimnej wody, wrzucamy wegetę, gotujemy pod przykryciem około 15 min, aż warzywa lekko zmiękną. Z masy rybnej formujemy walec, układamy na dwukrotnie złożonej gazie, owijamy precyzyjnie, skręcamy końce gazy z obu stron, trzymając za końce wkładamy rybę do wrzącego wywaru warzywnego. Gotujemy na małym ogniu 20 - 25 min.. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjmujemy z wywaru (który zachowujemy) i nie zdejmując gazy, układamy na półmisku. Gdy dobrze przestygnie, wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną rybę odwijamy z gazy, kroimy w ukośne plastry o grubości 1,5 cm, układamy na półmisku, dekorujemy plasterkami ugotowanych jarzyn. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody.
Gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją w gorącym wywarze jarzynowo-rybnym. Zalewamy rybę chłodnym wywarem i wstawiamy do lodówki na kilka godz., najlepiej na całą noc, do zastudzenia. Podajemy z sosem tatarskim albo zimnym sosem chrzanowym i zieloną sałatą polaną delikatnym sosem winegret
- Co znaczy Drożdżówka Z Orzechami:
- Definicja Przygotowanie: około2hPieczenie: 40 min.Trudność: łatwySkładniki • 5 dkg świeżych drożdży • 1/2 kg mąki tortowej • 4 jajka • 1 szklanka cukru • 1/2 opakowania proszku do piecz dorsz faszerowany co znaczy.
- Co znaczy Deserek Dla Malucha - 7 Miesiąc:
- Definicja naturalny bez cukru mały, Banan albo mały sloiczek gotowego deserka owocowego 3 biszkopciki bezglutenowe Wykonanie: Składniki przekładamy do miseczki jogurt do tego owoce i pokruszone biszkopciki dorsz faszerowany krzyżówka.
- Co znaczy Dip Z Buraka:
- Definicja 15 min.burak ugotowany albo marynowany,lyzka kaparow,200 ml jogurtu,lyzka czerwonego octu winnego,lyzka musztardy,lyzka pasty pomidorowej,cukier, sol, pieprz.1. Burak pokroic na kawalki dorsz faszerowany co to jest.
- Co znaczy Dip Z Awokado I Pomidorów:
- Definicja Składniki • 2 miękkie awokado • 2 posiekane ząbki czosnku • sok z jednej cytryny • 2 pomidory • siekana kolendra albo natka pietruszki • szczypta siekanej ostrej papryczki • sól dorsz faszerowany słownik.
- Co znaczy Dzika Gęś Nadziewana Szynką I Makaronem:
- Definicja Składniki:Gęś,100 g słoniny,sól,pieprz,2 ząbki czosnku,1 łyżka majeranku,1 szkl. białego wytrawnego wina,sok z cytryny,ćwierć łyżeczki cukru.Nadzienie:500 g łazanek,200 g szynki,100 g tarteg dorsz faszerowany czym jest.
Co to jest Dorsz faszerowany znaczenie w Słownik D .