Jak ugotować Lody z bazylii w chrupiącym ciastku i pomidory w syropie makowym
Definicja LODY Z BAZYLII W CHRUPIĄCYM CIASTKU I POMIDORY W SYROPIE MAKOWYM: Składniki: Lody bazyliowe Mleko - 250 ml Żółtka - 3 szt. Cukier kryształ - 100 g Świeża bazylia - 70 g Śmietana 18% - 70 g Chrupiące ciastko Pomidory (do przygotowania soku) - 2 szt. Mąka - 50 g Masło miękkie - 50 g Cukier kryształ - 50 g Cukier trzcinowy - 50 g Pomidory w syropie Syrop Baumé 30Be - 200 ml Woda - 50 ml Mak niebieski - 20 g Pomidory - 3 szt. Przygotować: Pajęczynę z karmelu Dekoracja Listki świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia: Mleko zagotować w naczyniu i zdjąć z ognia. Precyzyjnie utrzeć żółtka z cukrem i dodać do nich mleko cały czas mieszając. Całość gotować do uzyskania konsystencji sosu w temp. 82°C. Po zagotowaniu masę zdjąć z ognia, dodać świeże listki bazylii i odstawić na 5 godz. do lodówki. Po tym czasie dodać śmietanę, precyzyjnie wymieszać i przecedzić poprzez gęste sito. Z tak przygotowanej masy zrobić lody dzięki maszynki do lodów. Pomidory obrać ze skóry, usunąć pestki i zmiksować. Powstały w ten sposób sok przecedzić kilkakrotnie poprzez gazę (otrzymamy ok. 50 ml). Wymieszać mąkę z masłem, a w dalszym ciągu dodać sok pomidorowy, cukier zwyczajny i trzcinowy. Całość precyzyjnie wymieszać i schłodzić w lodówce poprzez 20 min.. Po tym czasie na blasze wyłożonej pergaminem uformować łyżką krążki z ciasta o średnicy 10–12 cm. Piec w temp. 200°C do uzyskania złotego koloru poprzez ok. 5 min.. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka min., w dalszym ciągu na filiżance odwróconej do góry dnem uformować z ciasta kształt koszyka i odstawić do ostygnięcia. Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, z miąższu wyciąć płatki. Zagotować syrop, wodę i mak. Do gotującego się syropu dodać płatki pomidorów. Gotować 3–5 min. (pomidory powinny być miękkie i chrupiące). W dalszym ciągu przecedzić poprzez gęste sito i odstawić. Na talerzu ułożyć koszyk z ciasta, do którego należy włożyć wyporcjowaną gałkę lodów. Ciepłe płatki pomidora odsączyć z syropu i dekoracyjnie ułożyć wokół koszyka. Ozdobić pajęczyną z karmelu i listkiem bazylii. Porcja na 12 osób.
- Co znaczy Lodowy Tort Norweski:
- Definicja Przygotowanie: 30 min.Oczekiwanie: 2 godzinyPieczenie: 4 minutyKaloryczność: 467 kcal/porcjaTrudność: trudneSkładniki na 6 porcji • 20 dag ciasta migdałowego albo wafli • 4 lody z bazylii w chrupiącym ciastku i pomidory w syropie makowym co znaczy.
- Co znaczy Leczo Z Ryżem:
- Definicja papryki 1 kg pomidorów mała cukinia 2 cebule czosnek przyprawy 2 łyżki przecieru pomidorowego woreczek ryżu mięso smażone parę pieczarek Sposób wykonania: Paprykę opiec ze wszystkich stron lody z bazylii w chrupiącym ciastku i pomidory w syropie makowym krzyżówka.
- Co znaczy Likier Mleczny #1:
- Definicja siora włożyć spor? laskę wanilii (rozłupaną wzdłuż), żółt? skórkę?cięt? cieniutko z 2 cytryn, wlać sok wyci?nięty z tychże cytryn, wsypać 1 kg cukru, wreszcie wlać 1 l pełnotłustego mleka i 1 l lody z bazylii w chrupiącym ciastku i pomidory w syropie makowym co to jest.
- Co znaczy Lody Truskawkowo - Jogurtowe:
- Definicja opakowanie (ok. 0.5 kg) mrożonych truskawek, spore opakowanie (400 g) jogurtu naturalnego (0% tłuszczu) słodzik. Wykonanie: Truskawki jeszcze zamrożone rozgnieść albo zmielić na papkę, dodać do nich lody z bazylii w chrupiącym ciastku i pomidory w syropie makowym słownik.
- Co znaczy Łamańce Z Bakaliami I Miodowym Sosem:
- Definicja mąki, 2 jajka, 10 dag rodzynków, 10 dag posiekanych migdałów, 20 dag płynnego miodu, 1 łyżka maku, 2 gożdziki, szczypta cynamonu, sól. Sposób wykonania Z mąki, jajek, odrobiny soli i niedużej ilości lody z bazylii w chrupiącym ciastku i pomidory w syropie makowym czym jest.
Co to jest Lody z bazylii w chrupiącym ciastku i pomidory w syropie makowym znaczenie w Słownik L .