Jak ugotować Strucla z makiem i migdałami
Definicja STRUCLA Z MAKIEM I MIGDAŁAMI: 250 g zmielonego maku, 1/2 l mleka, opakowanie budyniu waniliowego, łyżka miękkiego masła, żółtko.
Lukier: białko, 100 g cukru, 200 g cukru pudru, 2 łyżki prażonych płatków migdałowych, sok z jednej cytryny.
Ciasto drożdżowe: 500 g mąki, 30 g drożdży, 50 g cukru, 1/4 l mleka, 2 jajka, 150 g masła, sól, 35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów, skórka otarta z 1 cytryny, masło do posmarowania blachy. M?kę przesiać do miski i zrobić w niej dołek. Przygotować rozczyn: do dołka włożyć pokruszone drożdże, łyżkę cukru, wlać letnie mleko i zmieszać z niewielką ilości? mąki. Posypać m?ką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 15 min. dodać 2 jajka, resztę cukru, masło, pokrojone słodkie i gorzkie migdały, skórkę cytrynową, szczyptę soli i wyrabiać ciasto, aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. do wyrośnięcia. Mak gotować z 400 ml mleka poprzez 10 min. na małym ogniu, by napęczniał. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem. Dodać do masy makowej i mieszając zagotować, po czym ostudzić. Ciasto drożdżowe wyłożyć na oprószoną m?ką stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Dłuższe boki ciasta zwinąć od zewnątrz do środka, formując struclę. Ułożyć struclę na posmarowanej masłem blasze i zostawić na 20 min. do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i piec struclę 35 - 45 min.. Utrzeć przesiany cukier puder z białkiem i sokiem z cytrynowym. Ciepł? struclę posmarować lukrem i posypać płatkami migdałowymi
- Co znaczy Szparagi Zapiekane Z Parmezanem:
- Definicja pęczki szparagów- 4 łyżki masła- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki- 1/2 szklanki świeżo zmielonego parmezanu- sól- pieprz Wykonanie: Szparagi obrać, odłamać końcówki, na krótko wrzucić do wrzątku strucla z makiem i migdałami co znaczy.
- Co znaczy Sorbet Z Karamboli Z Winem:
- Definicja białego wina deserowego2-3 łyżki cukru pudru20 ml rumu2 białka3 karambole pokroić na plastry, gotować z winem i cukrem, aż owoce będ? miękkie. Przecedzić, schłodzić. Dodać rum i ubit? pianę z białek strucla z makiem i migdałami krzyżówka.
- Co znaczy Szpinak Z Kukurydzą I Pieczarkami:
- Definicja szpinaku- 1/2 puszki kukurydzy- 150 g pieczarek- 3 łyżki masła- 1 łyżeczka mąki- 1 łyżeczka kolendry mielonej- 1 łyżeczka- papryki mielonej- 1 łyżeczka pieprzu- 1 opakowanie serka wiejskie strucla z makiem i migdałami co to jest.
- Co znaczy Sos Z Grzybów Suszonych:
- Definicja suszonych grzybów,2 łyżki mąki,40 g masła,sól,1 cebula. Sposób przyrządzenia: Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie. Po upływie kilku godz. ugotować je w tej samej wodzie i odcedzić. Wywar zachować. Dr strucla z makiem i migdałami słownik.
- Co znaczy Sorbet Limonkowy:
- Definicja cytryna6 limonek1 białkokilka posypanych cukrem plastrów limonkikilka li?ci melisy do dekoracji Zagotować 600 ml wody z cukrem i skórką z cytryny. wymieszać, wystudzić. Cytrynę sparzyć, skórkę drobno strucla z makiem i migdałami czym jest.
Co to jest Strucla z makiem i migdałami znaczenie w Słownik S .